duminică, 20 noiembrie 2011

Chain-letter-ul care ne va salva sufletul

O amică atee a primit acum câteva zile ceva foarte interesant în cutia de scrisori, și mi-a dat și mie ca să văd și să mă bucur. Hârtia respectivă este spintecată în două - dar nu de nervi, ci pentru că fusese împăturită aiurea și când domnișoara a încercat să o desfacă, i s-a rupt în mână.

Scrisoarea” primită este o copie xerox la mâna 500, devenită deja greu de citit, dat fiind că este în mod evident copia copiei copiei copiei (...) copiei; și prin liniile strâmbe ale prea multor copii xerox se distinge o icoana cu Maria și plodul. Titlul textului este „Sfânta fecioara din Medgiugore vă roagă să dați mai departe această rugăciune”. Titlul este scris în all-caps, dar am decis să nu orbesc cititorul cu „țipete virtuale”. Urmează apoi o rugăciune tipică: „noi suntem niște nenorociți iar tu, Doamne, ești singurul mișto, și tu ai făcut atâtea pentru noi, dar fiindcă noi suntem murdari și răi te rugăm să ne ierți și să salvezi Pământul (?!?!) și bla-bla-bla”. Partea cea mai simpatică este că DUPĂ rugăciunea asta de două parale urmează încă 5 rânduri:

Roagă-te de trei ori Tatăl nostru și de trei ori la Sfânta Fecioară.
Cei care mă vor asculta îi voi binecuvânta, Sfântă Fecioară!
Dacă vei găsi această rugăciune scrie 30 exemplare și du-le la
Biserica sau la prietenii tăi.
Peste 12 zile vei constata măreția și binecuvântarea Domnului.

Mda... Și dacă stai într-un picior și închizi ochii, și dând din mâini numeri până la 3000, băiatul care-ți place te va săruta în a treia vineri din lună. Și dacă nu trimiți misiva asta mai departe mama ta va muri și tu îți vei pierde părul.

Știam că există prostii de genul ăsta pe net; dar alea de obicei atacă copiii ignoranți și superstițioși; cărora le e frică să nu facă ceva să-și rănească părinții, cărora le e frică de fantoma care bântuie scrisoarea respectivă, sau care ar încerca absolut orice ca să primească atenția crush-ului lor. Nu știam că există chain-letters religioase, și mai rău de atât, nu știam că există oameni atât de fraieri încât să depună efortul de a le da mai departe. Ca să nu mai zicem că ceea ce cere scrisoarea cu pricina se refera în mod evident la a scrie DE MÂNĂ cele 30 de scrisori separate; deci xeroxul xeroxului pe care l-a primit domnișoara în cauză este doar dovada faptului că oamenii sunt din ce în ce mai leneși, până și în superstiție! Dar e bine totuși că nu a primit-o scrisă de mână, că atunci ar fi fost de-a dreptul creepy.

Mă întreb, oare oamenilor ăstora cărora li se pare atât de hazliu să trimită străinilor chain-letters religioase și pliante cu Sfântul Duh și icoane de sărbători - oare lor le-ar face plăcere să primească un pliant care să zică „Lăsați dracului Dumnezeii și sfinții și cărțile vechi de 2000 ani și concentrați-vă asupra vieții adevărate”?!? Adică, dacă nu e nimic în neregulă cu a umple cutiile altora de scrisori cu ceea ce crezi tu; atunci ar trebui să fie la fel de acceptabil să le umpli cu ceea ce NU crezi tu.

Mă enervează aroganța asta pe care o au unii teiști: tu ca ateu ești obligat să le respecți lor credințele religioase, pentru că așa spune bunul-simț - că nu e frumos să insulți oamenii pentru religia lor - însă ei nu se simt obligați să ne respecte nouă ateismul și să-și păstreze credințele pentru ei. Curat murdar!

2 comentarii:

  1. Stupidă și total lipsită de respect atitudinea.

    P.S.: Vezi că nu toți au ecrane de 1600 de pixeli lățime, sau, cu alte cuvinte, alege o temă mai deșteaptă la dimensionare dinamică.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc de sfat; am schimbat tema. Credeam ca ajusteaza Blogger singur dimensiunile in functie de rezolutia monitorului celui care citeste

    RăspundețiȘtergere

Moderarea comentariilor este ACTIVĂ. Orice comentariu bazat strict pe citate din scrieri religioase va fi ignorat și NU va fi publicat. La fel și comentariile de tip spam, sau cu conținut violent/amenințător. Mulțumesc.