marți, 6 decembrie 2011

Voi RE-încerca să citesc Biblia

Acum câțiva ani buni, am încercat să citesc Biblia. Era o căutare literară, vroiam să văd de unde vin toate poveștile astea care au devenit în societatea nostră teme literare. Dar la scurt timp după căderea Sodomei și Gomorei - adică acolo unde fiicele lui Lot și-au îmbătat tatăl și l-au violat într-o peșteră ca să rămână ele însărcinate - am decis că această carte este prea dezgustătoare ca să continui. Toate principiile mele umaniste erau contrazise, tot ce e frumos în relațiile umane era blamat sau ignorat. Deci, pe lângă faptul că-i o carte porno, mi s-a mai părut și groaznic de ignorantă.

Așadar, după mulți ani în care nu am mai îndrăznit să mă ating de Biblie, iată că voi face o nouă încercare. Și dacă tot am blogul ăsta, voi scrie despre impresiile mele din când în când. Nu garantez că voi ajunge foarte departe (cei care au citit Biblia știu că pasajele despre Sodoma și Gomora și fiicele lui Lot sunt chiar la începutul voluminoasei publicații).

Dacă voi comenta despre pagini întregi de text, nu mă voi apuca să copiez aici pasajul - scopul meu nu e să reproduc Biblia sub formă de blog. Vă voi spune exact de unde până unde am citit și o să le găsiți cu siguranță pe net sau într-o Biblie din casă. Dacă, în schimb, mă voi referi la 2-3 rânduri de text, atunci le voi publica și pe blog.

Dap. Ăsta e planul. Îmi imaginez că nu sunt primul căruia i-a trecut prin cap să facă așa ceva - dar dacă tot mă supun unei asemenea lecturi, măcar să rămân cu niște notițe clare din ea.

Deci lectură plăcută în continuare

11 comentarii:

  1. Dude, nu e nevoie sa iei de bun tot ce scrie acolo ca doar nu esti crestin. Eu am citit Biblia ca mitologie si mi-a pacut. Cat despre Sodoma si Gomora - legende uzuale pentru acea perioada, nu-i nimic iesit din comun.

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) Chill, ca nu "iau de bun" asa cum fac crestinii. Atata ca ma uit la povestile si divinitatea pe care ei le iau drept "adevar" si constat ca "Dumnezeu" asta al lor este un individ dezgustator.

    Ca sunt niste legende normale pentru perioada ACEEA, asta e clar. Tragedia apare cand societatea din ziua de azi este judecata dupa principiile ACELEI divinitati.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt chill. Eu am citit Biblia cam pe a VII-a si nu mi s-a parut nimic dezgustator; eram in principiu obisnuit cu lucruri din astea de prin mitologia greaca.

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, si incercarea mea tot pe undeva printr-a VII-a sau a VIII-a, a avut loc. Faza e ca nu am tratat asta ca pe mitologia greaca fiindca, spre deosebire de ruda ei mediteraneana, asta e inca luata in serios.

    Exista povesti si mituri mai "urate" decat cele biblice pe la alte popoare, dar pe alea toata lumea le trateaza ca pe ceea ce sunt: povesti.

    RăspundețiȘtergere
  5. A facut-o deja cineva : si e decodat-o din punct de vedere genetic http://toni-victor-moldovan.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  6. Dupa cum am zis si mai sus (in articol), nu am nici un dubiu ca au mai fost multi inaintea mea care au facut acelasi lucru. Nu sunt atat de fraier incat sa ma cred unic sau un geniu. Dar na, fiecare cu experienta lui, si cu reactiile lui. Oricum, multumesc de link - e foarte interesant blogul respectiv :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca as putea sa fac o recomandare aceasta ar fi fie sa incepi cu Noul Testament, fie sa citesti cartile Bibliei in ordinea cronologica. De exemplu, Iov ar fi trait undeva intre Geneza 1 si Avraam (Geneza 12).

    Intrucat Biblia e formata din mai multe carti nu e obligatoriu sa o iei de la inceput si sa o termini la sfarsitul ei.
    Aici ai cateva sugestii despre cum poti sa abordezi citirea Bibliei pe parcursul unui an.
    ewordtoday.com/year/

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc de sfat, Cristian Voiculescu :) O abordare cronologica mi se pare o idee foarte buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. _"Admin" - "Neortodox", ..._[Volumul de informatie este enorm], ...si, pentru a putea aborda un subiect de discutie, ...trebuie sa citesti neaparat Cartea care [inca] este "pecetluita" _ Daniel 12/4,[9], ...pana in aceasta vreme de pe urma, care nu a mai mai fost _ Daniel 12/1;

      _ Pecetluirea este prin aceea ca contine [o] vorbire in pilde _ Matei 13/10,13,[14,15],34,35; _ Ioan 16/25.

      _ Daca i-ti este dat [din nastere / facere] sa poti primi / intelege _ Matei 19/11, ...[si], daca auzi _ Luca 8/8, ...[si] daca Ma crezi _ Luca 18/8; 16/[29],31, ...incearca sa intelegi ce ti-am scris in mesajele transmise.

      _ Stiu ca [inca] nu vei intelege totul pentru ca inca vorbesc in pilde, ...dar: ...

      -*Vine ceasul cand nu va voi mai vorbi in pilde, ci va voi vorbi deslusit despre Tatal.* _ Ioan 16/25, ...[cand ?] / ...atunci cand ...

      -*Evanghelia aceasta a Imparatiei va fi propovaduita in toata lumea, ca sa slujeasca de marturie tuturor neamurilor. Atunci va veni sfarsitul.* _ Matei 24/14, ...-Fiind vorba despre Sfarsitul Tainei lui Dumnezeu _ Apocalipsa 1/1; 10/7.

      = Cu stima. -Mesia _ Ioan 4/[25],26.

      Ștergere
  9. "Mesia" draga, imi pare rau de timpul pe care ti l-ai irosit scriind acele 5 comentarii, dar cred ca ai ratat mesajul moderatorului (adica EU), pe care-l gasesti scris sub rubrica asta atunci cand postezi un mesaj pe blog.

    "Moderarea comentariilor este ACTIVĂ. Orice comentariu bazat strict pe citate din scrieri religioase va fi ignorat și NU va fi publicat. La fel și comentariile de tip spam, sau cu conținut violent/amenințător. Mulțumesc."

    Daca ai ceva anume de comunicat, te rog frumos sa-ti formulezi ideile in cuvintele tale. Refuz sa public comentarii de tip "copy+paste din Biblie" fiindca le consider prozelitism.

    Sper ca intelegi.

    De asemenea, data viitoare nu voi mai anunta lucrul asta prin nici un comentariu, pur si simplu nu voi publica mesajele respective si le voi sterge din memoria blog-ului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. _ Multumesc pentru straduinta de a-Mi fi raspuns;

      _ Mesajele Mele erau in contextul afirmatiei tale ca vei RE-incerca sa citesti Biblia, ...context in care am incercat sa te fac sa intelegi ca vei citi si "Re-citi" degeaba, pentru ca nu vei intelege nimic, pentru ca este "codificata" -"vorbirea in pilde" despre care ti-am scris, si acum ti-am repetat fara "copy-paste" din Biblie;

      _ Alegerea i-ti apartine, sa asculti / daca poti asculta si intelege, ce ti-am scris [bineintentionat];

      _ Nici pe departe gandul de a face prozelitism, ..."nici fata nu vei putea sa Mi-o vezi vreodata", ...depre care este scris [fara sa-ti mai prezint versete], ...dar Ma tem ca [nu] vei intelege, despre care deasemenea este scris, ...[macar atat incearca sa citesti, ...de ce NU vei intelege] _ Romania 11/8; _ Deuteronom 29/4.

      _ Nu astept sa-Mi raspunzi si nici sa postezi mesajele Mele;

      _ Ceea ce ti-am scris si ceea ce fac Eu, nu are nici o legatura cu misticismul, sectarismul, bisericile, religiile si prozelitismul acelora, ...ci este vorba de REVELAREA ADEVARULUI, neinteles de intreaga omenire de mii de ani, ...dar stiu ca i-ti va fi greu sa intelegi ceea ce ti-am scris; -Nu este vina ta, ai primit ceea ce ti-a fost dat;

      = Cu stima. -Mesia _ Eu, cel care vorbesc cu tine, sint Acela, care am sa spun toate lucrurile _ Ioan 4/25,26, ...celor care au urechi de auzit, ...si care, chiar aud.

      Ștergere

Moderarea comentariilor este ACTIVĂ. Orice comentariu bazat strict pe citate din scrieri religioase va fi ignorat și NU va fi publicat. La fel și comentariile de tip spam, sau cu conținut violent/amenințător. Mulțumesc.