luni, 12 septembrie 2011

Botezul - armă, prin umflarea numerelor

Peste o lună și ceva vine recensământul, iar site-urile cu profil antireligios au început să publice avertismente la adresa procedurilor aplicate de recenzori în cazul întrebării despre credințele religioase. Dacă le spui că nu ai credințe, adesea întreabă dacă ai fost botezat și dacă ești sincer și spui ”da”, atunci îți bifează căsuța de creștin ortodox - indiferent de ce le zici tu să bifeze. Așa am pățit și eu la recensământul trecut: eu nu eram acasă, ci doar mama. Și deși i-am explicat ce anume vreau să scrie la mine la rubrica aia, recenzorul a întrebat-o dacă am fost botezat. Mama a răspuns că ”da”, iar recenzorul i-a tăiat macaroana cu un ”atunci e ortodox”. Și uite așa am făcut eu parte din acei 18.806.428 ortodocși români cu care s-a lăudat BOR după recensământul din 2002. Știind ce s-a întâmplat la mine la rubrica aia și văzând acuma pe net că nu am fost nici pe departe un caz izolat, sunt 100% sigur că numerele alea, care pe Wikipedia figurează ca ”un număr mic de atei (0,04%), agnostici, persoane care sunt non-religiose (0,06%)”; sunt în realitate mult, mult mai mari.

Câți părinți nu și-au botezat copiii doar ca să scape de gura lumii și de a bunicilor? Care e procentul de indivizi ale căror nume sunt trecute în registrele BOR, doar de dragul unei imagini frumoase în societate?!?

Biserica Ortodoxă Română e vicleană. La ortodocși, spre deosebire de alte culte creștine, botezul se face înainte ca bebelușul să și știe cum îl cheamă. Nu i se dă dreptul de a alege; pentru că masele sunt spălate pe creier cu povestioara aia despre păcatul originar și copiii care merg în Iad dacă mor înainte de botez. Este, într-adevăr, doar un mic detaliu care ține de dogma creștin ortodoxă - însă este un detaliu care umflă numerele alea de ”credincioși” până la absurd; și care marchează pe viață individul în ochii celorlalți. Tu ca individ poți să crezi în Zeul Furnică dacă vrei - dar tot ca ortodox figurezi în hârțoagele lor.

Așa că, stimați tineri părinți, data viitoare când mai decideți să vă botezați copilul, renunțați un pic la superstiție și gândiți-vă la liberul său arbitru. Dacă va vrea să facă parte din această religie din care nu există cale de întoarcere odată înrolat, se va boteza ca ortodox când va avea o vârstă la care să-și poată lua singur deciziile de ordine spirituală. Acest botez în masă, fără drept de apel și fără cale de întoarcere - doar de dragul gurii babelor de la bloc - este o uriașă încălcare a drepturilor omului.

Desigur că respectivul copil va putea crede în ce va dori, când va crește. Dar va fi un ateu cu numele trecut în catastihul ăla de la Patriarhie, unde numele tuturor celor cu părinți prea-credincioși sunt trecute.

Hai să mai lăsăm tradiția și gura lumii deoparte și să începem și noi să acționăm în așa fel încât să nu le mai încălcăm copiilor noștri niște drepturi de bază, încă dinainte să poată vorbi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Moderarea comentariilor este ACTIVĂ. Orice comentariu bazat strict pe citate din scrieri religioase va fi ignorat și NU va fi publicat. La fel și comentariile de tip spam, sau cu conținut violent/amenințător. Mulțumesc.